Een langharige Duitse Herder heeft veel verzorging nodig als het om de vacht gaat. De hond verhaart meestal tweemaal per jaar waarbij de onder vacht snel loslaat. Door het regelmatig te borstelen kan je de conditie van de vacht weer herstellen. Bij de langharige Duitse Herder heb je wat meer tijd nodig om dat te doen.
Gezondheid
De Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden houdt zich bezig met de langstokharige Duitse Herder. Dit doen ze als onderdeel van het reglement welke toebehoort aan elke rasvereniging. In dit reglement worden bepaalde onderzoeken verplicht gesteld voor de ouderdieren. Denk daarbij aan Elleboogdysplasie en Heupdysplasie. Ook wordt het aanbevolen om DNA-onderzoek te doen naar Degeneratieve Myelopathie. De verzorging van je langharige Duitse Herder is niet echt moeilijk maar het vraagt wel constante verzorging.
Inspecteer regelmatig de oren, neus, ogen en tanden van je langharige Duitse Herder. Gebruik een wattenstaafje om de oren en de ogen af te nemen met een ontsmettingsvloeistof. Ook kan je het gebit poetsen met een middel dat speciaal bestemd is voor honden. Je zou ook wat speelgoed voor hem kunnen aanschaffen waarop hij kan bijten om zo tandsteen en tandplak te verwijderen. Je kan je hond 3 tot 4 keer in de maand wassen of doe dat wanneer ze echt vuil zijn. Was ze het liefst met een speciale shampoo waarbij je rekening houdt met zijn huidtype. Het is belangrijk dat je de wol en de lange haren een paar keren per week moet borstelen om te voorkomen dat het niet losraakt. Tijdens de rui kan je je hond elke dag een borstel beurt geven. Zo zorg je er dan voor dat er niet overal in huis hoopjes haar komen te liggen.
Training en opvoeding
Van de langharige Duitse Herder is bekend dat ze heel slimme dieren zijn. Het zal een persoon zijn met een sterke wil en een sterk karakter die deze hond zal kunnen grootbrengen. De opvoeding begint als vanaf de hond in huis komt. Met veel liefde en de genegenheid in zijn ogen zal je op zijn tijd de hond stevig op zijn plaats moeten zetten wanneer hij niet gehoorzaam is, als hij wispelturig is of een verkeerde actie onderneemt. Hij moet begrijpen wie er de baas in huis is en wie zijn leider is. Probeer elke dag bezig te zijn met je hond om hem goed te trainen. Behalve lichamelijke training is ook geestelijke ontwikkeling belangrijk. Omdat je langharige Duitse Herder zijn aangeleerde kennis best wel kan vergeten, is het belangrijk dat je de trainingen blijft herhalen. Probeer met de rest van de familie af te spreken wat voor de hond verboden is en dat iedereen hierop controle uitoefent om te zien dat iedereen zich aan de afspraken houdt.
Wat mag niet
Let erop dat je langharige Duitse Herder niet naar je gromt. Vooral niet wanneer jij de baas en de leider bent. Hij mag niet kauwen op spullen van mensen en mag niet op het bed en op de sofa klimmen. Ook zal je ervoor moeten waken dat hij een bedelgedrag ontwikkeld. Ook mag hij geen andere dieren aanvallen, mag hij geen mensen aanvallen, mag hij niet blaffen naar voetgangers en auto’s. Heb je moeite om hem zelf de juiste training en opvoeding te geven dan kan je natuurlijk de hulp inroepen van een hondenexpert.
Het is misschien ook handig om te weten dat sinds januari 2011 de langharig Duitse Herder niet als een fout meer wordt gezien en is deze erkend door de FCI. Ze worden nu als volwaardig gezien.