De Duitse herder staat bij de professionele fokker bekend als een zwartharige hond. Het is een zeer nobel en heel mooie hond. Hij is ook een vaak geziene hond bij verschillende tentoonstellingen. Ze hebben hun eigen kwaliteiten en temperament. Om de zorg van zo een Zwarte herder op je te nemen zal je zorgvuldig aan bepaalde regels moeten voldoen.
De oorsprong
De Zwarte Duitse herder kwam tevoorschijn rond het midden van de 19de eeuw in Duitsland. Deze hond hebben we te danken aan Max Frederick von Stephanitz. Hij heeft deze hond ten tonele gebracht. Als we kijken naar de voorouders van de Zwarte Herder en specifiek de grootvader had zijn vacht een vuile witte kleur. Hij had een statige houding en was heel erg intelligent. Volgens de fokker paste de vuile witte kleur van de vacht niet bij het huisdier en voldeed volgens de fokker niet aan de ras standaard.
Na vele jaren kreeg de fokker eindelijk de kleur die volgens hem paste bij de hond. Rond 1924 werden de eerste Zwarte Herders naar Rusland vervoert. In het begin stuitte men op bepaalde problemen met de fokkerij. Reden daarvoor was omdat ze geen ervaring en financiën hadden voor onderhoud. Na enige tijd ging het stukken beter toen de cynologische club werd opgericht. In deze club begon men op een verantwoorde manier met het fokken van gezonde dieren.
De kenmerken
De Zwarte herdershond heeft een uitgerekt en evenredig gebouwd lichaam. De verschillende delen van het lichaam zijn als in harmonie met elkaar verbonden. Als men kijkt naar de kop dan is de kop ongeveer 40 procent van de schofthoogte. Zijn snuit en zijn schedel hebben dezelfde lengte. Zijn kop heeft een middelmatige breedte en is wigvormig. De teef heeft in vergelijking met de reu een minder massieve kop. Hij heeft kleine driehoekige oren die recht opstaan. Ook heeft hij donkere ovale ogen die alertheid en intelligentie uitstralen. Zijn neus is groot en zwart. Als men kijkt naar de ledematen dan zijn de poten plat maar heel sterk. Zijn achterpoten zijn ook iets langer dan de voorpoten en zijn goed gespierd. Zijn vacht kan kort, taai, zacht en langwerpig zijn. Hij kan gemiddeld een hoogte bereiken van tussen de 55 en 56 centimeter en hebben een gewicht van tussen de 22 en 40 kilogram.
Als huisdier
De Zwarte herder als huisdier is heel erg attent, vastberaden, intelligent en toegewijd. Hij kan zich ook heel wantrouwig gedragen naar vreemden toe en is heel erg moedig. Deze honden kan je makkelijk gebruiken als een lijfwacht en zijn goede bewakers. Je kan de Zwarte herder niet om de tuin leiden en hij speelt niet vals. Met de juiste opvoeding is de Zwarte herder heel erg gehoorzaam en valt hij niet zomaar vreemden aan zonder het commando van zijn baas. Mocht de eigenaar er niet zijn kan de Zwarte herder best wel zijn eigen beslissing maken.
De Zwarte herder wordt voor verschillende doeleinden gebruikt zoals: bewaker, diensthond, gezelschapshond of gids.
Nu heb je een idee hoe de Zwarte Duitse herder is ontstaan en wat je allemaal van hem kan verwachten. Al met al is het een prachtig dier om in je familie op te nemen.
1 Response to "De Zwarte Duitse Herder – Oorsprong En Kenmerken"
[…] zijn wel wat verschillen tussen de Zwarte Duitse Herder en de standaard Duitse Herder. Het gaat om fysieke verschillen maar hebben ook heel veel […]